Sarcomen

1) Curatieve behandeling
Een sarcoom kan in de curatieve behandeling zowel voor de operatie als na de operatie bestraald worden. Het voordeel van de pre-operatieve bestraling ten opzichte van de postoperatieve bestraling is dat de kans op late complicaties minder is maar er kunnen meer postoperatieve wondproblemen voorkomen. De postoperatieve wondproblemen zijn een hogere kans op een ontsteking van de wond en het moeilijker en later sluiten van de wond. Er wordt tegenwoordig de voorkeur gegeven aan pre-operatieve radiotherapie, omdat de wondproblemen van voorbijgaande aard zijn. Niet alle dokters zijn hiervan overtuigd. De late complicaties van de postoperatieve bestraling kunnen verbindweefseling van de pezen en spieren zijn waardoor de gewrichten zich minder kunnen buigen of strekken. Deze complicaties zijn dan ook vaak blijvend of worden door de tijd heen langzaam maar zeker erger. Fysiotherapie of kinesitherapie of het regelmatig oprekken van de pezen of spieren kan deze verbindweefseling tegen gaan.

De bestralingen hebben tot doel er voor te zorgen dat het gezwel niet meer terugkomt. Het resultaat van de pre- en postoperatieve bestraling is vergelijkbaar.

Bij de pre-operatieve radiotherapie worden meestal 25 bestralingen gegeven. Bij de postoperatieve behandeling worden meestal 30 tot 35 bestralingen gegeven.

2) Palliatieve behandeling
De palliatieve behandeling heeft tot doel om de groei van het gezwel tegen te gaan of om de pijn te verminderen. Bij deze bestralingen wordt meestal gekozen voor een wat korter schema tot maximaal 10 bestralingen, waarbij de bestralingsdosis per bestraling wat hoger is.

Copyright Stralend Samen © 2023

Naar boven