Hersenen

Er zijn zeer veel verschillende tumorsoorten van de hersenen, die iedere hun eigen specifieke curatieve behandeling hebben. Er bestaan goedaardige hersentumoren en kwaadaardige hersentumoren. Zowel de goedaardige als de kwaadaardig tumoren kunnen behandeld worden met een bestraling. De goedaardige hersentumoren worden meestal 23 tot 33 keer bestraald. De kwaadaardige hersentumoren worden vaak behandeld met chemoradiatie. De meest gebruikte bestralingsschema's hebben 10, 15, 30 of 33 bestralingen, maar een ander aantal is ook mogelijk. Het aantal bestralingen hangt af van de soort tumor, de grootte en ligging van de tumor en conditie van de patiënt.

De palliatieve behandeling is echter eenvoudiger. Meestal wordt dan de volledige herseninhoud bestraald. Het aantal bestralingn bedraagt 5 of 10.

Bij de bestralingen op het hoofd wordt er eerst een masker gemaakt om het hoofd te stabiliseren. Het masker is gemaakt van een soort plastic dat soepel wordt bij een temperatuur boven de 40 graden en bij een lagere temperatuur hard wordt. Het plasticmateriaal wordt eerst opgewarmd in een bak met warm water, dan wordt het wat gekoeld tot het niet meer heet aanvoelt en vervolgens wordt het als een soepele warme doek op het aangezicht gelegd en stevig aangedrukt zodanig dat het de vorm aanneemt van het gezicht van de patiënt. De neusgaten (en mond) wordt vrij gemaakt zodanig dat er vlot geademd kan worden. Het masker wordt door de meeste mensen heel goed verdragen.

Copyright Stralend Samen © 2023

Naar boven