Beste behandeling

De beste bestralingsbehandeling voor een bepaald gezwel hangt af van verschillende factoren:

  • Het tumorstadium
  • De radiotherapeut
  • Het bestralingstoestel

Het tumorstadium
Deze uitleg vind je onder behandeling: tumorstadium

De radiotherapeut
De radiotherapeut, of uw behandelend arts is bepalend voor de behandeling. De beslissing om een bepaalde behandeling al dan niet volgens de (Nederlandse) richtlijn uit te voeren hangt van hem af. Het beste bespreekt de arts uw dossier in een multidisciplinaire werkgroep zodanig dat de beslissing voor een bepaalde behandeling niet bepaald wordt door 1 arts. Meerdere artsen weten meer dan 1.

Het bestralingstoestel
De meeste behandelingen kunnen op alle bestralingstoestellen worden uitgevoerd. Er bestaan verschillende toestellen en onder de dokters is er discussie wat het beste toestel is. Het ene toestel kan misschien wat meer dan het andere maar dat toestel heeft dan ook weer een nadeel. De fabrikanten van de bestralingstoestellen vinden allemaal dat ze het beste toestel op de markt gebracht hebben.

Uw toestemming is natuurlijk ook belangrijk!
De radiotherapeut zal u een behandeling voorstellen. U kan een bepaalde behandeling of onderzoek weigeren. U beslist wat er met uw lichaam gebeurd, maar u kan geen behandeling of onderzoek van uw arts eisen. Als patiƫnt kan je altijd vragen wat een meer of minder agressieve of ingrijpende behandeling inhoudt en wat de voor- of nadelen van zo'n behandeling zijn.

Copyright Stralend Samen © 2023

Naar boven