Slokdarm

De bestraling bij slokdarmkanker kan ofwel met curatieve opzet zijn ofwel met palliatieve opzet

1) Curatieve behandeling
De kleinere tumoren worden verwijderd door de maag-darm-leverarts met endo-echografie of door een andere techniek. De grotere tumoren worden behandeld met chemoradiatie gevolgd door resectie. Indien de patiënt niet in staat is om de chemoradiatie te krijgen dan wordt er alleen geopereerd en wordt er dus geen radiotherapie gegeven. Indien een resectie niet mogelijk is vanwege de grootte van de tumor of omdat de patiënt niet in staat is om geopereerd te worden dan is de 1ste voorkeur een chemoradiotherapeutische behandeling. Indien dit laatste ook niet mogelijk is door de conditie van de patiënt of de patiënt weigert de toediening van chemotherapie dan wordt er alleen radiotherapie gegeven.

A) Chemoradiotherapie gevolgd door operatie
Bij de chemoradiatie krijgt de patiënt tijdens de bestralingsdagen chemotherapie toegediend. Deze chemotherapie wordt wekelijks toegediend. Het aantal bestralingen is 23 keer. De operatie wordt meestal 4-6-8 weken na de laatste bestraling uitgevoerd.

Bij deze radiotherapeutische behandeling wordt de regio bestraald waar de tumor en de klieren aanwezig zijn.

B) Chemoradiotherapie
Deze bestraling heeft als doel het gezwel definitief te doen verdwijnen, de kans dat dit gebeurd is wel kleiner in vergelijking met de chemoradiatie gevolgd door resectie of resectie alleen. Bij de chemoradiatie krijgt de patiënt tijdens de bestralingsdagen chemotherapie toegediend. Deze chemotherapie wordt wekelijks toegediend. Andere toedieningschema's zijn echter ook mogelijk. De internist oncoloog kan hierover meer uitleg geven. Het aantal bestralingen varieert tussen de 20 tot 30 keer. Bij deze radiotherapeutische behandeling wordt de regio bestraald waar de tumor en de klieren aanwezig zijn. Indien de patiënt niet in staat is om chemotherapie te krijgen of de patiënt weigert de toediening van chemotherapie dan worden er alleen bestralingen gegeven. Het aantal bestralingen varieert tussen de 20 en 30 bestralingen.

2) Palliatieve behandeling
Een Nederlandse studie heeft aangetoond dat een palliatieve bestraling een betere behandeling is in vergelijking met het plaatsen van een stent. Er zijn een aantal palliatieve bestralingsbehandelingen mogelijk: Dit kan uitgevoerd worden met in- of uitwendige bestralingen. Het doel van deze behandelingen zijn om de slikklachten en/of de pijn te doen verdwijnen of te verminderen.

A) Inwendige bestralingen of brachytherapie
Bij deze behandeling wordt er een holle katheter door de maag-darm-leverarts geplaatst en geeft hij aan waar er bestraald moet worden. Met deze gegevens wordt een bestralingsplan gemaakt en wordt er een bestralingsdosis berekend waarbij er vervolgens een radioactieve bron de tumor zal bestralen. Deze radioactieve bron wordt door een computer gestuurd in de holle katheter.

B) Uitwendige bestralingen of teletherapie
Bij deze bestralingen wordt er 1, 5 of 10 bestralingen gegeven. Het aantal bestralingen hangt af van de grootte van de tumor en van de conditie van de patiënt.

Copyright Stralend Samen © 2024

Naar boven