Anus

Bestraling bij anuskanker kan ofwel met curatieve opzet zijn of met palliatieve opzet

1) Curatieve opzet
Deze bestraling heeft als doel het gezwel definitief te doen verdwijnen. Om dit doel te bereiken zijn er verschillende mogelijkheden: 1) chemoradiotherapie, 2) radiotherapie alleen. De behandeling met chemoradiatie heeft de voorkeur als het gezwel groter is dan 2 cm. Indien de tumor kleiner is dan 2 cm dan kan er ook gekozen worden voor een behandeling met alleen radiotherapie.

Bij de chemoradiatie krijgt de patiënt tijdens de bestralingsdagen chemotherapie toegediend. Deze chemotherapie wordt meestal 1 keer per 3 weken toegediend en er worden 2 kuren toegediend. Hiervoor wordt de patiënt gedurende 4 of 5 dagen opgenomen aangezien de chemotherapie via de bloedvaten wordt toegediend. Sommige centra geven de chemotherapie in de vorm van pilletjes of tabletten die dan dagelijks ingenomen moeten worden. Die chemotherapie pilletjes worden soms ook gecombineerd met een 1-malige toediening van chemotherapie via de bloedvaten. Het aantal bestralingen hangt af van de techniek die gebruikt wordt en is 33 keer. Grote tumoren worden soms 38 keer bestraald. Sommige centra gebruiken een ander behandelingsschema dan hierboven beschreven waarbij de chemotherapie dan anders gegeven wordt en eventueel ook het aantal bestralingen anders is.

Bij de bestraling van anuskanker wordt het anale gebied en een stuk van de endeldarm met de omliggende klieren bestraald. Als het een groot gezwel betreft dan worden de liezen ook bestraald.

Als er geen chemotherapie gegeven kan worden dan worden er ongeveer 30 bestralingen gegeven.

2) Palliatieve opzet
Het doel van deze bestraling is om de pijn, het bloedverlies via de anus of andere klachten in de onderbuik te doen verdwijnen. Bij deze behandeling worden er meestal 5 tot 10 bestralingen gegeven. Soms wordt er ook behandeld met een 1-malige bestraling.

Copyright Stralend Samen © 2024

Naar boven